Tuesday, 24 January 2012

Siyuss SHUKEEERRRRRRRR

assalamualaikum:P,

KUCING=meow-meow..memangil tuan dia dgn nama "meow-meow"..adakah aku bernama meow-meow..hahaha..tentulah tidak,kucing boleh meow-meow je..aku pernah ada kucing,dengan pelbagai nama..dulu aku duduk kat rumah bawah yang ada tanah,aku aktif membela kucing..cukuplah bela seekor kucing betina yang cun,pastu 3 bulan kendian dapatlah anak-anak kucing ..:P

aku memang sayang gilerrrrr gan haiwan ni..giler2 sayang,sampai jumpa tepi jalan pun aku tak geli nak pegang-pegang..walaupun orang cakap kita berkemungkinan mandul kerana terkena gigitan or cakaran   kucing liar,tapi aku tak kisah ..sayang punya pasal..sepanjang hidup aku ini,banyak kali air mata aku berderai kerana setiap kucing kesayangan aku mati..waktu aku berusia 14tahun kucing pertama yang aku menitiskan air mata adalah seekor kucing yang namanya "jantan", aku sedih sampai 3 hari berturut-turut sebab kucing aku tu dilanggar lori ais..ahai..kucing ni mmg faveret main tengah jalan..huhuhu..

   Selepas membesarnya kucing "Stoking" cintaku beralih arah padanya,gerak gayanya,meow-meow nya sedikit sebanyak  aku dapat lupakan "jantan",tapi cintaku dengan "stoking" tak sampai lama sebab aku hantar dia ke kampung di pahang agar paklong aku dapat jaga..keran aku berpinadh di kawasan flat yang tak boleh membela kucing..tu pun aku dah sedih jugak..akhirnya aku bertemu dengan kucing "puteh" yang aku jumpa sebab terjatuh dari bawah flat aku duduk..puteh  jadi tempang kerana manusia yang kejam memperilakukan sebegitu rupa..aku bela,aku bagi vaksin,bagi kasih sayang akhirnya die kene demam.lepas  2 minggu kene demam, kucing aku mati..kawan-kawan sekeliling aku tau bagaimana giler aku menangis gara-gara puteh mati..teruk betul aku menangis sampai orang ingat aku frust bercinta!! tapi itulah aku.. tak kisah time  baju aku nak pakai ada bulu kucing,barang faveret aku rosak sebab kucing buat main,tapi aku tetap sayang kucing..p/s: aku lega amat kalau dapat bercakap dengan kucing,seolah-olah kucing tu tau ape aku cakapkan..i miss my puteh..



ni lah kucing puteh aku :((

     Sekarang,aku mencari penganti puteh....harap adelah..jiwa aku kekosongan sebab xde kucing..huhuhu
agak-agak dapat sekor cam pic kat bawah ni ok gak kan..:))





sekian..

Monday, 23 January 2012

HATE

assalamualaikum,emosi fisiologi(fizikal & mental) telah melanda diri aku..sekitar minggu ini,bulan ini..walaupun dapat makan limau free ,hati aku tak seronok dengan pelbagai kejadian yang membuat hati sakit..korang penah tak dibenci dan juga membenci seseorang?? ya..aku manusia mengaku aku pernah membenci dan di benci oleh seseorang ..wahh...walaupun perit aku laluinya..kelemahan aku adalah jiwa aku yang selari dengan mulut aku,jadi aku pernah di gelar minah laser or cakap lepas or wutever they said to me..tapi tahukah korang aku dah berubah,aku dah berubah  tapi tak mendapat sokongan malah orang masih tak nampak perubahan aku..ya,manusia tak pernah nampak kebaikkan,nampak keburukkan je.."gajah di depan mata tak nampak,tp kuman di hujung laut nampak pula" itulah sebab penagih dadah menjadi penagih tegar balik..aku dah tinggalkan tabiat buruk ini untuk kepentingan hak asasi sesiapa yang berada di samping aku..ok..aku cuma berpesan aku dah mengakui kesilapan aku,dan aku dah berubah..mengapa kita sebagai insan tak pernah cerita kebaikkan orang,"eh,anak orang tu rajin tolong mak die" or bla..bla..bla..ayat2 klise tu jarang dengar kot..yang selalu dengar "anak dara dia tak kahwin2 lagik sbb tu anak dara tua" ayat yang selalu JUGDE diri kita tanpa sebab.Itu pasal lah aku cube jadi pendiam,tapi orang cucuk aku jugak..jd aku kene diam juga lah..

aku berpesan pada diri aku sendiri ,agar aku menjaga tingkah laku aku selepas ini..
ehemmm,
"kalau kau tak suka seseorang itu,janganlah kau tambah follower nak bencikan orang yang kau bencikan itu"

kalau yang terasa dengan entry aku kali ini ,aku mintak maaf..entry ini wujud untuk peringatan diri sendiri..but remember,sharing is caring

sekian,jupa next belog k..muahx..<3

Saturday, 21 January 2012

MARIA ELENA




http://vimeo.com/shafiqzamri/mariaelenaengagement


Haaa...Spe kenal MARIA ELENA(cer sebut dgn slang omputeh skit..) :P hehhehe.. Sila angkat tangan..Siyus aku memang minat giler die..dan tak sangka dulu die penah satu sekolah gan aku..Wah lagi bangge..hahahha..Tunangan org,mmg die dah bertunang..jadi saya berharap mereka cepat2 ke jinjang pelamin n happy sampai ke syurga..AMIN!!
(Bile pulak sy dapat ikut jejak die!!)



p/s : wpun die dah lame jd tunangan org..aku still nak update sal die..sbb aku suke die lah!!

ini FESBUK puye citer!!

Assalamualaikum,haa..sabtu2 ni..jum layan kartun nak??ala... dulu time kicik2  hari sabtu and ahad tu dah lepas cuci kasut skolah mesti terpacak kat depan tibi nak tengok kartun kan..hehehehhe..Same lah ,macam aku time  kicik2 ..:P korang layanlah kartun ni ,aku tergelak time baca..harap korang suke..:P

sekarang kan zaman serba canggih,ber FB pun pakai henpon..(cam aku juge) jadi situasi kartun ni pentingkan FB dr henpon tu ..hahahhahhahha..agak2 nye kite akan macam tu jugak ke??

Friday, 20 January 2012

Limau Oh Limau



Assalamualaikum,Selamat Tahun Baru Cina aku wish kepada kawan2 aku yang menyambut perayaan ini..Samada kawan aku di tempat kerja,jiran dan sebagainya..Oh ho,jalan raya kat sini punyalah sesak mungkin kerana orang KL nak balik kampung,name pun cuti dr Jumaat sampai ke Selasa ..Aku pula kena kerja pada hari ini sampailah pada hari berkenaan..huhuhu..T_T

LIMAU....sape tak kenal buah ni..buah yang selalu kita akan dapat makan FREE sampai sakit perut,sakit tekak,makan sambil layan citer hindustan..dan pelbagai aktiviti sampingan boleh buat dengan limau ni..Aku rasa lah menu makanan aku pun dah bertukar..Pagi = limau , lunch = limau ,dinner = limau..(naseb dapat limau manis punye) terima kaseh dapat limau manis..limau masam sape nak kan..haa...cakap pasal limau masam,mesti muka kita berkerut-kerut makan kan..ini satu stories,jadi bacelah..kan membaca menambahkan ilmu!! <3




   Suatu hari Rasulullah SAW didatangi oleh seorang...wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Cantik sungguh buahnya.Siapa yang melihat pasti terliur.

Baginda menerimanya dengan senyuman gembira. Hadiah itu dimakan oleh Rasulullah SAW seulas demi seulas dengan tersenyum. Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka. Rasulullah SAW terus makan. Setiap kali dengan senyuman, hinggalah habis semua limau itu.

Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari baginda. Sahabat-sahabat agak hairan dengan sikap Rasulullah SAW itu. Lalu mereka bertanya. Dengan tersenyum Rasulullah SAW menjelaskan Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada di antara kalian yang akan mengenyetkan mata atau memarahi wanita tersebut. Saya bimbang hatinya akan tersinggung. Sebab tu saya habiskan semuanya.

Begitulah akhlak Rasulullah SAW. Baginda tidak akan memperkecil-kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan dari orang bukan Islam pula. Wanita kafir itu pulang dengan hati yang kecewa. Mengapa? Sebenarnya dia bertujuan ingin mempermain-mainkan Rasulullah SAW dan para sahabat baginda dengan hadiah limau masam itu. Malangnya tidak berjaya. Rancangannya ditewaskan oleh akhlak mulia Rasulullah SAW.

Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredhaan) Allah dan (balasan baik) Hari Akhirat, serta ia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang). [al-Ahzab 33:21]

Friday, 6 January 2012

hati sakit

assalamualaikum,hye korg..pe khabar agkye korg skg ek..sihat2 hendakye..amacam tahun baru korg??harap sepanjang tahun ni korg ceria2 je lah kan..korg azam ape tahun ni??harap tercapai lah ..aku xde azam tahun ni..aku cume nak jadi yg terbaik dr tahun lepas..tp dari hari ke hari..hati sakit?? korang mesti penah rase bende tu kan..mak aih klu sakit sgt tu sampai tak tau camne nak hilangkan sakit hati tuh..sakit hati ada bermacam2 jenis..ada yang sakit hati sebab teman lelaki,ada yang sakit hati dengan kawan,ada yang sakit hati dengan parent,ade yang sakit hati tak tentu pasal..

 disini aku adelah terbace satu ayat yang sesuai dengan tajuk aku di atas:

Andai aku pelupa, aku tak akan merasa sakit hati saat  dilukai.
Andai aku pelupa, aku tak akan menganalisa setiap kata dan kalimat yg telah terucap menusuk jantungku.
Andai aku pelupa, aku tak akan hancur terlindas oleh kata-katamu.
Andai aku pelupa, aku tak akan menyimpan rasa benci sampai saat ini.
Andai aku pelupa, aku akan terus membina komunikasi baik seperti dulu.
Andai … andai … aku pelupa, aku takan mengingatmu
Butuh waktu tuk melupakannya.

kadang-kadang kita terleka adakalanya kita pernah sakitkan hati orang sekeliling kita dengan kata-kata kita,dengan perbuatan kita..itulah MANUSIA yang tak pernah lari dari sikap ini..sebab aku MANUSIA lah aku melukakan hati orang lain..
aku mintak maaf kalau adelah orang2 sekeliling aku ini pernah tersa hati dengan aku..itu sebab aku kurangkan mulut aku ni berkata bukan2..insyallah..


Terima kasih sebab sudi membaca,jupe next blog k..
Assalamualaikum w.b.t.