Sunday, 9 February 2014

TAWAU AKU DATANG !! - PART 1

Di cuci dulu oleh cikzaitul :)
Assalamualaikum .
Lama tak menyinggah sini , Alhamduulillah selesai sudah episod Januari dan sudah masuk bulan Februari kan ? Itula ramai kata , aku update blog setahun sekali.Sifat beku untuk taip apa kat entri menyebabakan krikkrikrikkrikk *bunyi cengkerik* kat  blog aku. Di sebabkan ini baru part 1 , apa kata aku sharekan korang tips-tips berguna kan ?
Jom semak tips sebelum korang pergi bercuti !!



*mesti taknak situasi macam ni kan *






1) Sila bawa pakaian yang perlu sahaja ,jika korang adalah backpacker .bawa tudung mudah pakai , mudah cuci ,mudah terbakar *oke , jangan ikut* mudah matching dengan baju yang korang bawa. pastikan baju dan seluar korang tahan peluh dan bau juga ye , di Tawau juga cuaca macam kat KL la juga . Macam kes aku ada 6 helai baju langsung tak pakai , itu dikira menambah muatan beg kan .
 
 
*cilok dari en.google*




2) Jika korang membawa barang-barang besi atau tajam , kena masuk luggage , tak dibenarkan sama sekali masuk by hand sahaja . ( jika dah sampai airpot ) dan maklumkan kepada kawan-kawan lain *reminder * dan ikut prosedur yang dah termaktub kat airport tu .

3) Jangan tanya harga tambang lokasi jika korang menaiki taxi , tak kisahla mana pun lokasi korang berada . Selalunya pemandu taxi akan berfikir korang taktau lokasi di tuju , jadi time tula pemandu taxi akan mengenakan harga tambahan .Jadi lepas ni korang naik taxi bermeter :) dan masuk macam korang tau tempat nak di tuju tu .

4) Jangan abaikan tabiat memakai sunblock dan minum air dengan banyak ,kerana waktu becuti kita paling terdedah dengan penyakit selepas habis bercuti . misalnya batuk , demam dan kehabisan duit. Ehh ehhh..

5) Jika korang mengalami mabuk perjalanan , di sarankan makan sebelum 2 jam penerbangan atau perjalanan . Dan dan pulak time tu korang lapar jugak , carilah asam -asam , benda masam -masam auataupunnn  Nasi Lemak Air Asia . Eh terpromot pulak. Tapi aku dapat makan Nasi ayam jer.. GRRRR.. *Jika nak sangat merasa Nasi Lemak Air Asia Pak Naseer sila buat tempahan online supaya takdelah jadi kes kami berebut-rebut nak menu sama  *


 
 
Pak Nasser\'s Nasi Lemak
A traditional Malaysian favourite fragrant coconut rice served with Pak Nasser\'s special chilli sambal and tender chicken rendang, accompanied with traditional condiments of fried anchovies, crunchy groundnuts and half of a hard-boiled egg.
Note: Available on AK/FD/QZ flight only







Uncle Chin\'s Chicken Rice *yang ni aku makan *
A Chinese Malaysian favourite of fluffy seasoned rice served with roast chicken and accompanied with Uncle Chin\\\'s special secret chilli, ginger and garlic sauce.
 Note: Available on AK/FD/QZ flight only


6) Jika korang naik flight dan terasa macam pekak , nanti korang buat-buatla menguap supaya tekanan udara dalam telinga balance .

7) Jika korang terasa nak membuang dalam pesawat , bawak air mineral untuk bersuci . Sebab toilet dorang tak pakai air .

8) Dan untuk pelancong *kira pelancong la tu.. macam kita yang melebihi 85km , Islam itu memudahkan , korang boleh semak CARA SOLAT MUSAFIR  di sini .


Oke , itu coretan Tawau aku datang -part 1 . Dan Selamat bercuti !!
Nantikan entri lain pada tahun depan waktu yang sama . :)
Happy reading :)

13 comments:

  1. haha, bukan macam pekak tapi telinga tersumbat. kunyah sesuatu atau telan air liur pun jadi~

    menantikan part 2 pula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi2 kat atas itu indah khabar dari rupa kan? kan? huhu

      Delete
    2. Sedapla nasi lemak tu. Tu yg berebut oder gan derang ,next time nak ajak chef 1 mai snii makan... heheheh

      Delete
  2. dapnye makan.. hehee.. bagus tips ko jai. pasnih leh follow.. hehehe..jgn bwk baju lebih2.last2 tak pakai..=.="

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap kan.. biasalah kita taktau baju kena bawak berapa.. sian kita kan kan kannn

      Delete
  3. Replies
    1. Bukan , kita orang kl. Cuma bercuti sana. Orang tawau juga ke?

      Delete
    2. hehe..xlah....saya org lahad datu...bnyak kali dah ke tawau...xde papepun best kat tawau...hehe...

      Delete
  4. hahaha,, tips pun boleh jadi lawak kalau geng korang yang tulis,, ekekekee,,, waiting for part 2 :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehhe , yeke muja.. cmtu rase nak hapdate part 2 sekarang nih..gegegegegege

      Delete
  5. pehh...best entry ni jetoll. sumpah.. aku baca straight jek.. sampai yang tang lawak2 tu aku gostan balik..haha part mudah terbakar tu macam bengong jek..hahaha sampai nota kaki pun lawak. haha gila betul.. anyway, aku noted some of the tips.

    thank you jetoll..

    ReplyDelete
  6. hahahaha kemain kau kan

    terbaik tips ko ni

    ReplyDelete
  7. I am sure this post has touched all the internet visitors, its really really good
    piece of writing on building up new webpage.

    Here is my webpage ... m88sb (m88bet.weebly.com)

    ReplyDelete

Terima Kasih Komen ,
nanti kita komen awak balik yea.
p/s : Setiap komen dikenakan caz senyuman paling ikhlas :)