Sunday, 9 June 2013

Mulut kau , mulut longkang!

Di cuci dulu oleh cikzaitul :) Assalamualaikum . Pernah korang tengah bercakap dengan orang sekeliling , tiba-tiba rase orang depan tak selesa je nak cakap dengan kita, Takpun pernah kah korang dapat gelaran mulut longkang ? Bukan sebab mukut korang langsi , tapi sebab mulut ada bauuuuuu .... Lol!! Cara-cara mengelakkan mulut berbau busuk ni senang saje, Ada orang keyakinan dia melalui senyuman , wajah . Tapi kalau mulut bau, satu ape pun tak jadi.. ye dak?? 1-Jangan lupa gosok gigi. Macam lagu zaman childish dulu .. "Bangun pagi , gosok gigi, lalalalalalalaa" (Sila sambungkan lagu tu ).. See dalam lagu pun ade cakap , betapa pentingya gosok gigi pagi-pagi. Tak gitu? 2-Makan chew-gum, gula-gula getah. Makan chew gum tak kisahla brand apepun , kalau boleh beli perisa fresh, mint, pudina , ice ,cool , Ia boleh membantu kesegaran korang tengah bercakap atau tengah membebel kat orang lain.Tanpa perlu susah-susah nak gosok gigi. 3-Jangan makan -makanan berbau Memang la tau favourite korang adelah makanan ulam-ulaman, siap petai , jering , durian , sambal belacan . Memang diakui sedap. Tapi kalau makan time nak jumpa siti nurhaliza pun, siti mau haru biru tahan napas kak ton.... Jadi kalau teringin sangat nak makan petai ke , or makanan berbau , makan la chewgum lepas tu. See promote chewgum lagi. 4-Elakkan merokok Tahu tak korang ? Merokok pun buat mulut kita berbau.. meh cakap dengan aku , ada bau rokok tak? Takde kan? Bau baby adalah.. ehhhh Kurangkan merokok juga boleh megurangkan risiko penyakit paru-paru hitam , malah buat gigi korang pun kembali putih macam aku. Ehhh lagi. 5-Banyakkan minum air masak . Senang je part ni. Tak susah pun..minum air masak dapat kekal cergas, kekal cun , dalaman korang punye Pun akan mudah berfungsi dengan hanya banyakkan minum air masak..sekaligus mulut korang tiada masalah mulut berbau. Selamat mencuba!!

19 comments:

  1. nasihat yg coll gini. Aku tetiap hari gosok gigi. huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, bagussss...
      Klu ko xgosok gg , mau xnk borak gan ko..ekekekeke

      Delete
  2. err, err kenapa tetiba dapat tips kesihatan ni. ohhh lupa. mentang2 la dia kije kat klinik...huhu

    ReplyDelete
  3. makanan melayummg banyak makanan yang berbau.

    ReplyDelete
  4. Hehehe.. ingatkan org bermulut longkang.. rupanya laen.. -_- terimakasihh tips, kalau x berus gg lg, aku x berckp ngn org.. hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhahaha, suke nak cite mulut longkang ke..
      Aku x mulut longkang lagi...ehehhehe

      Delete
  5. hahahahaha.

    aku bajet orang mulut jahat...

    sediakan pencuci mulut dalam beg sepanjang masa...

    haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam suh sediakan kek je dalam beg...ekekekke
      Dessert -dessert

      Delete
  6. ceit aku ingat aku da paling longkang da mlut aku

    rupenye sal berbau hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bio elakkan mulut berbau, secara otomatik hati pun wangi..ekekeke

      Delete
  7. Tajuk gimik kan iffah hehe..



    Nong andy

    ReplyDelete
  8. nama entry dah terkejut, isi nya fuhhhhh byak note sehhhh. :P

    ReplyDelete
  9. klw malas nak gosok gigi kemam jer air colgete ekekek kbai (8..*)

    ReplyDelete

Terima Kasih Komen ,
nanti kita komen awak balik yea.
p/s : Setiap komen dikenakan caz senyuman paling ikhlas :)