Wednesday, 30 May 2012

T.R.E.A.T

Di cuci dulu oleh cikzaitul :)


             TREAT everyone with LOVE , Even those who are RUDE to you ,

           Not because they are not NICE , But because you are NICE .


Assalamualaikum , TREAT apa tuh ?? EAT ke?? TERET ke??
hehehhehe.. treat tu bagi aku makneye LAYANAN .. kalau aku salah , maknanya salah lah kamus Dewan Bahasa Pustaka tuh.. hewhewhew :)

Adakah korang pernah mendapat layanan istimewa ??
YA , Aku pernah dapat layanan istimewa dari FAMILI &  HIM :p

Layanan ..Semua orang suka dilayan manja-manja, baik-baik , elok-molek ...Kalau kambeng , itik , gajah aku tak tahulah kannn :P

Ade orang cakap ada DUIT , baiklah layanan orang tu kat kita..Tak caya tengoklah sekeliling ..
Time susah cari kita , time senang bulu hidung pun tak nampak..
Atau time senang sume ada di sisi , time susah sumer cabut lari ..
ye dak ????



Tahu kah anda ??   
Layanan berlebihan inilah kekadang buat kita jadi LEMAK . Lemak itu tak boleh di bakar ..Dan juga lemak itu tak mengemukkan badan kita secara otomatik .
Itulah punca naik lemak .. naik lemak sampai terpijak kepala kita secara haluuusssss..
Auch -auch itu sakit tuh....

Kadang-kadang ada manusia lain suke layan orang lain berdasarkan pangkat , rupa , glamur , dan lelain.
Kau tak kaya , aku layan ko macam biaselah..tak pun heran tak heran jew...
Kau kaya aku layan ko  baieeeeeeeeeekkkk punya.. betulkan ??


Ramai macam tuh , cuma taknak mengaku ..ok ok .. Panjang sangat bebelan aku kali nih,
Aku pun membebel untuk diri sendiri , memperbaiki tingkah laku neh ..
Apepun layan orang tu semua same.. nanti orang tu sakit hati kang , Dia simbah acid .. sape tahu kannn ??
(teringat kat ko iffah ttg acid :P )

Monday, 28 May 2012

BEBELAN ISNIN

Di cuci dulu oleh cikzaitul :)





PERNAH   RASA DUNIA MAYA LAGI BEST DARI DUNIA REALITI ..

  • SEMUA  HIPOKRIT  .

  • ATAU KITA  YANG TAK MAMPU TANGGUNG ??

                                                                                                                                                                 :)

Sunday, 27 May 2012

Wordless Sunday lagik :)

Di cuci dulu oleh cikzaitul :)

MINTAK MAAF BUKAN BERMAKNA KITA SALAH ATAU MENUNJUKKAN KITA KALAH :)





                               ape komen korang :)

Saturday, 26 May 2012

DERA - GERUN

Di cuci dulu oleh cikzaitul :)


   " HANGER BUKAN UNTUK DI PUKUL , TAPI UNTUK SIDAI PAKAIAN "


Assalamualaikum,

 Terkedu tak bace QUOTE kat atas tuh ?? macam-macam korang pasti akan pikir situasi tu kan.. aku yang menjadi pendengar setia kat seorang budak belasan tahun yang kena pukul dengan mak dia , lagilah terkedu ..malah hanya mampu bersimpati sahaja.
MENYESAL betul tak tau nak buat ape ..   Aku hanya mampu nasihat baik-baik agar budak tu tak salah anggap pada maknya  .


DERA , kes dera ini makin menjadi-jadi aku tengok , Tiap-tiap paper ada sahaja kes dera ni.. pernahkah anda menjadi mangsa dera ??
Mangsa dera yang tak dilaporkan pun banyak.. Aku bukan polis  atau menteri nak raih undi yang tetiba sibuk nak cerita pasal mende ni .. Tapi sakit tau jadi bahan kena pukul bila orang tu ade masalah..

Bagi aku lah , kalau nak marah ..SILA - lah jangan tujukan kemarahan tu kat anak , harta benda ..Sytle kott  zaman sekarang ni..Marah je libas anak , marah je campak henpon.. tak ke rugi tuuu..

Aku mengaku pernah mendera adik aku , sebab nak mendidik ..YA , aku rasa ramai sokong dorang pukul anak sebab nak mengajar anak.. tapi pukul anak dengan rasa bengang sebab tertentu yang pasti nya luluh hati kita tengok  itu bukan mendidik.. Ye dak ???

Kucing aku pun aku JENTIK telinga die kalau makan merata-rata..lepas jentik , terus reti makan setempat ..YA .. Itulah mendidik..

Jurang antara parent dengan anak , akan jauh sebab anak jadi takut dengan parent yang suka dengan DERA-DERA  ni..
mungkin ada yang trauma . Sape tahu ??

Apakah naseb anak-anak ini.. Ini naseb anak-anak yang aku persoalkan.
Bagaimana pula naseb Isteri kena dera , Suami kene dera , Bf dera Gf , Dan memacam lagi..

P/s :  Aku cuba menjadi insan  untuk tidak mendera , dan menjadi mangsa dera ..  Keputusan itu di tangan kita kan... :)

Friday, 25 May 2012

Aku Belum ....

AssalamualaikuM ,

Hari ini aku rajin teramat sangat berjalan-ronda di belog-belog gojess..SYABAS betey untuk aku :)

Bila jejalan kat belog-belog yang menarik di baca , dengan entry yang bernas-bernas..siap cerpen , gambar menarik , komen beribu-riban ..Pheww..Aku rasa aku kerdil pula ..
Yelah aku baru je berkecimpung-kampong dalam zaman berbloging-bloging ni..hewhewhew..

Semalam aku tolong ayah aku berniaga burger di kedainya , aku tau aku  selekeh     AKA  simple , tapi selekeh aku pun , aku suka pakai baju besar-besar je..T-shirt longgar-longgar senang angin nak keluar masuk kat ketiak tu.. hahhahahahha



Hebak gak !!

Ok lah , yang membuat aku terkedu itu  adalah adik tu baya-baya 18 tahun kott ..hewhewhew ...

Aku : Dik , beger dah siap (sambil tersenyum maness lah, manelah tau nak TAMBAH oder ke :D )
Adik : MAKCIK , berapa ??

MAKCIK -MAKCIK - MAKCIK ..(jeng jeng jeng )      -__-"








Adoiiiii , tua sangat ke aku ni?? baru 25 tahun , Phew..kompon aku tonyoh muke aku dengan kertas pasir pas ni bagi kedut-kedut hilang !!

Ah!! ...aku tak kesah la apa dia-orang nak gelar aku apa , janji bukan panggil aku dengan nama-nama tak elok..
mungkin budak tu nak berbudi , atau aku ke yang tak dapat menerima kenyataan ??


Sila-sila lah jawabkan :D


P/s : Tengah buat entry ni aku belek-belek muka aku yang tak berapa makcik ni . O_0

Wordless Friday :)

Assalamualaikum , : D
  •  Life is not a problem to be solved, but a reality to be experienced







  • Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow.

 
  • One day your life will flash before your eyes, Make sure its worth watching


Thursday, 24 May 2012

Kepala Putih Kat Hidung ??

Assalamualaikum , Erk..tengok tajuk kat atas..hmm..hmmm.hmm
memang aku takde idea untuk TITLE aku lagi :)
Anyway aku nak taulah ape RUTIN kecantikkan korang hehari ??
Adakah korang memakai pelembab malam ke? toner ke ? krim awet muda ke ?
Setiap wanita mesti nak cantik..walaupun tak mekup mesti nak muka tu bersih je ..kan kan kan :)
Aku satu je masalah kat muka ni ialah WHITE HEAD ..Huh ..memang  tension lah kalau dia datang :(





Picit-jangan tak picit O_o


Datang dengan pakej muka boleh goreng ikan kat dahi lagi..Heheheheheh..Yelah aku ni jenis muke berminyak di ZON -T , Kirenya kawasan Dahi , Dagu , Hidung , Pipi ..    :P
Aku manusia yang  amat MALAS nak jaga muka , nak toner muka , dan pelbagai usaha nak belek muka..kena ada Time barulah nak belek-belek muka.. O_o
Ok aku mengaku !! dan aku bersyukur muka tu Orite je sampai sekarang :p (Nanti tua habeslah ,muka  aku cepat kedut )
Ok , Aku jaga muka dengan pencuci muke jenama lain , pelembab jenama lain ..Jadi yang ADO ok lah tu..Janji murah untuk POKET aku.. hewhewhew..
Aku skarang nak JE pakai  sk-II tu..tunggu POKET tetiba TEBAL jew lah..HAHAHHAHAHHAHA :)



P/s :    Aku punya card reader rosak jadi  post ni dan post akan datang  takdelah  gambar pemilik ..Wuwuwuwuwu :((

Tuesday, 22 May 2012

Segmen 24 Jam : Bloglist Miss z

Assalamualaikum, Jum joinn if kau-orang tengah usha belog aku , dan tetiba nampak mende ni.. :)



                                                     Segmen tamat jam 3.30 petang, 23 Mei 2012.
Jangan luppee .. Ok Assalamualaikum  :)

                                                                     
                                                         

Saturday, 19 May 2012

Membebel-Rebel.

Assalamualaikum,
   Alamak ..part ni lah paling lama nak pikir-pikir mengapa update blog LEMBAB. Asalnya memang nak update blog dah lama dah..tapi bila bukak New Enrty , godek-godek isi TER-lupa pulak TITLE takde..Hewhewhew..
Padam balik isi , pikir balik TITLE , tetibe Hp ada mesej , balas mesej , pastuh baru teringat "Eh, tadi aku buat ape eh?? "
Terus aku fokus dengan post yang kosong , check gambar untuk masuk dalam post . tetibe dah leka belek-belek gambar , TER-lupalah nak update blog..Perghhh... Mukadimah panjang tu..Hew :) (aku rase, korang pun mesti ade kot masalah cam aku juge kan kan ..)

Akhirya, hari ini aku kena TEKAD-kan niat kena update blog jugak !! hewhewhew ..(terasa gedik pula gelak cengitu )
Ok ,nak bagitahu lah kat korang ..pernah tak  Kereta korang Rosak??

Aku takde kereta, cume bebaru ini menolong 2 gades Comey- Omey sebab kereta dorang rosak..Tersadai kat tepi jalan punyelah berjam-jam, begitu kuat nya tahap kesabaran gades-gades itu . -_-"

Sebenarnya aku  dengan Ima ni tengah menunggu Lela , sebab nak pergi Lepak -ing kat rumah dia..tengah-tengah tunggu tengok-tengok dah gelap je jalan raya tu , aku pulak risau " Aik , budak ni tak dapat bantuan lagi ke ? "
aku pun ajak lah Ima join membuat pahala :)

Aku : Dik , tak dapat bantuan lagi ke ??
Gades : Tak lagi , sebab mekanik takde . Bla Bla Bla (terlupa suda butir-butir apa yang kiteorang borakkan )
Ima pula bernas , dia kemuka-kan suruh Saga ( pakcik gojes ) menolong tengok-tengok kereta tuh..
Usai memanggil Saga-si pakcik gojes terbuktilah kereta tu memang tak boleh jalan .. wuwuwuwu ..kesian kat dorang kan kan kan ..Macam mane mau pulang ..


Lantas , kami berempat ape lagi tolak kereta tu supaya kereta tu di parking di tempat yang selamat .. yelah manelah tau kot-kot ade Nyamuk singgah lepak bawak awek kat dalam kereta tu..tak ke BAHAYA ?? hewhewhew :) . Dengan kudrat kami berempat kami pun selesai cari parking selamat letak kereta tu.

Sementara menunggu bas , sambil teman gades-gades tu pulang , aku yang peramah ni tanya macam-macam soklan lah kat dorang. EKSITED kenal orang baru ..tak sangka die pun blogger juga..Cume dia lagi GLAMUR dari aku .. hewhewhew..
Kesian juga kat dorang dengan penat nye , aku pulak tanya macam-macam soklan .. :)
Setelah sesi perkenalan tu baru lah aku tau gades bertudung kuning namanye - NisaFuzi dan bertudung hitam- Iman :) nice to noe n meet u adek !!

Cegu kat sekolah pun pernah cakap , tolong menolong amalan MULIA . Kami menolong setakat yang mampu ..

Oklah.takat ni je cerita ni.Bukan nak bagitau aku baik hati , cuma nak share je .. :) ok jupe next post ye... Assalamualaikum !!

Sunday, 13 May 2012

Selamat Hari I . B . U .


 credit banyak-banyak kat encik syadib .
http://syadib.blogspot.com/     
 Aku menangess tengok video nih..

"Exclusive Giveaway By Cik Bunny"


Assalamualaikum, Jeng jeng jeng ada G.A lagilah !! nak join ??? jum jum jum !!

    - Mule-mule korang kena lah terjah sponsor utama ni: http://bit.ly/kzpKNi
- Pastuh  korang  follow lak blog Inspire Bunny (penganjur), Bunny Inspired, NMA Shop, Butikpinkku dan Heart Inspiration (boutique).
 Dah siap terjah Zasss zass  semua link-link kat atas tu, korang send je la link tu kat Cik bunny .Gud luck !!
 

Giveaway ini dianjurkan oleh Inspire Bunny ditaja bersama NMA Shop, Butikpinkku, Bunny Inspired dan Heart Inspiration (boutique)  .
                                               

                                                     Aku nak tag dekat :
                                                 Cik bolat speker skolah
                                                          cikteddy
                                                             Iffah

TERIMA KASIH .

Saturday, 5 May 2012

Kan semalam da janji ??

Assalamualaikum wbt dan Salam sejahtera ,

  Semalam kan da janji Diana dengan kekorang nak cerita bagaimanakah nasib si kakak ( mangsa )  yang sengaja kami simbahkan sempena hari jadi beliau?? ngehhhehehehe..


Korang layan je gambar ni ea..maaflah jika kualiti gambar ni hanccuuuusSS  :))
Hahahha inilah resipi terhebat !!

Erk 0_o
Campuran ini hanyalah campuran Kicap,Syrup,Mangga,Telur,Tepung,Dettol,Serbuk pencuci baju,Serbuk kopi  dan juga Kasih-sayang kami kat mangsa. Inilah dia resipi setelah di adun sebati . :))
Barang disusun sebelum di simbah .

Orang jahat dalam plan neh .


ima and anak mangsa :))

Muke menahan BUSUK campuran kat baldi tuh..
Sebelum di SIMBAH ,kiteorang siap buat baiklah..supaya mangsa tak suspek..

<3 anak mangsa yang jugak berkomplot

setelah tepat 1230mn,kejadian berlaku seperti yang dirancang.


mangsa :)) ..Selamat Hari Jadi
Sekian terima kasih ,
Dilaporkan oleh CikZaitul .

Friday, 4 May 2012

Lu Kena Beb !!

Assalamualaikum w.b.t,

   Haaa..nak taye kat kekorang lah,apakah pekerjaan korang sekarang nih??
adakah LAWYER ?? DOKTOR ?? GURU ?? PELAJAR ?? Jeng jeng jeng..APE?? AHLI MUSIK ?? (dah macam citer Ibu mertua ku lak..) :))
Aku cume nak bagitau lah pekerjaan aku sekarang adalah pembantu klinik..saje je nak bagitau.. :P sebab tulah dalam blog aku, korang adelah nampak ubat-ubat disana-sini. .Seorang pembantu klinik ni merangkap Cik Misi lah..Cucuk sana,cucuk sini,cuci sana,cuci sini,penat tau keje macam ni..nak jaga hati pesakit yang SAKIT..hehehehhehhehe.tapi aku suke pekerjaan sekarang <3 .. Xoxo




oke..sedia,tarik napas,hembusssssSSSSssss

        Pada suatu hari yang aku dah lupe tarikh la kan,  ( Im sorry !! ) aku dapat sampul surat berisi hadiah yang COMEI-OMEY lah..thanx kat mamatunz


Jengjengjeng




Kreatip kan.. :))


mukegumbiradapathadiah :))
  Aku dapat hadiah sebab jadi follower ke 700 wooo..aku dapat kad,penanda buku buatan sindri..pergh..gilos cantik tu..kiranya mesti buat dengan kasih-sayang kan..kan..kan..memang GOJES sesangat..I LOIKE <3


oke-oke..ini bukan LIBRARY lah kan,ni lah rekod-rekod pesakit di tempat keje aku..(giloss banyak nok )


tengokkk :))
Keje kat klinik tu automatik dah macam pembantu doktor lah..aku dah bekerja dari tahun JUN 2006 !! Giloss lame kan..hehehehehhe..Adakah aku SETIA maknenye..wakakakakkakaka!! Mungkin seronok-ronot keje kat sini..Dahla dekat, Team pun HEBAT-gojes , Dah melekat hatiku  disini... :))



:)) jupe Si pokcik <3
  Harini bersamaan 04.05.2012 aku dengan geng seklinik nak mengkantoikan sorang akak di klinik aku neh ..campuran KHASSSsss  ini kiteorang akan simbah kat beliau malam neh  =_="           (kessSSian kak shila..muahahahhahahhahahaha!!! )



Hahahhahahha..Aku mampu ketawa je .. :)) camnilah.. Lepas dah kene SIMBAH barulah aku bagitau korang ek camnew ceritanye okeeeyyyyyyyy...

Assalamualaikum <3 !!!